ANP5 apr '12 16:57Aangepast op 5 apr '12 17:17

Wereldwijde voedselprijzen stijgen verder

NEW YORK (AFN) - De wereldwijde voedselprijzen zijn in maart voor de derde maand op rij gestegen. Dat meldde het voedselagentschap van de Verenigde Naties donderdag.

De Wereld Voedsel- en Landbouworganisatie FAO laat weten dat de prijzen nog niet zo hoog zijn als in recordmaand februari 2011, maar wel boven het niveau van de voedselprijscrisis van 2007 en 2008. De voornaamste oorzaak is volgens de FAO een geringe voorraad als gevolg van klimaatveranderingen in enkele belangrijke productielanden.

De organisatie raadt boeren daarom aan sojabonen als alternatief voor graan te planten. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de voedselprijzen in in de tweede helft van het jaar sterk gaan dalen en het gemiddelde prijsniveau onder dat van recordjaar 2011 blijft.

De VN zijn bang voor sociale onlusten in arme landen vanwege de hoge voedselprijzen. Zij produceren niet genoeg voedsel binnen de eigen grenzen en zijn daarom sterk afhankelijk van de import. De opstanden in het Midden-Oosten van vorig jaar ontstonden mede daardoor.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen