ANP14 dec '12 20:54

Commissarissen Gasunie weg om dure overname

GRONINGEN (AFN) - Bij gastransportbedrijf Gasunie stappen drie commissarissen op. De aanleiding is een onderzoek waaruit blijkt dat bij de overname van de Duitse branchegenoot BEB in 2007 een veel te hoge prijs is betaald. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stuurde het onderzoeksrapport vrijdag naar de Tweede Kamer.

Gasunie legde 2,15 miljard euro op tafel voor BEB, dat door eigenaren Shell en ExxonMobil in de verkoop was gedaan. Bij de aankoop zijn echter risico's onvoldoende ingeschat en onderkend. Die hadden te maken met regulering van de Duitse gastransportmarkt. Gasunie heeft uiteindelijk in totaal 1,5 miljard euro moeten afschrijven op de aankoop.

Uit het rapport blijkt dat de toenmalige raad van bestuur, onder leiding van bestuursvoorzitter Marcel Kramer, veel te verwijten valt. Maar de verkopers verschaften mogelijk ontoereikende informatie, stelt Dijsselbloem in een begeleidende brief aan de Kamer vast. Daarnaast had een zakenbank als belangrijkste adviseur van Gasunie een dubbelrol en daarmee een potentieel belangenconflict.

Nieuwe toezichthouders

De drie commissarissen die opstappen vervulden die functie ook in 2007. Dijsselbloem zal op korte termijn nieuwe toezichthouders benoemen. De Staat is de enige aandeelhouder van Gasunie.

Overigens wordt het strategisch belang van de overname van het Duitse gasnet niet betwist.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen