ANP4 apr '12 15:54Aangepast op 4 apr '12 17:11

Beurzen hard onderuit

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen woensdagmiddag hard onderuit. Beleggers waren teleurgesteld dat de Federal Reserve voorlopig geen nieuwe steunmaatregelen zal nemen. Ook namen de zorgen over Spanje toe na een tegenvallende obligatieveiling.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2,3 procent lager op 314,63 punten. De MidKap-index verloor 3,6 procent tot 525,40 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tussen 2,2 en 3 procent.

In New York stonden de beurzen tot 1,7 procent lager ondanks een positief banenrapport. Uit cijfers van loonstrookverwerker ADP bleek dat de werkgelegenheid in de Amerikaanse private sector sterker dan verwacht is gegroeid. De cijfers van ADP lopen vooruit op het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag wordt vrijgegeven.

Fed

De stemming op de beurzen was bij opening al negatief nadat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) dinsdagavond de hoop op extra stimulus voor de beurzen de grond inboorde. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed bleek namelijk dat de Amerikaanse centrale bank minder geneigd is om de economie te hulp te schieten dan eerder werd aangenomen.

Ook moest Spanje als gevolg van de onrust over de financiële positie van het land hogere rentes bieden om nieuwe obligatieleningen aan de man te brengen dan bij voorgaande veilingen. Het land haalde in totaal 2,6 miljard euro op. Daarmee werd net voldaan aan de ondergrens van 2,5 miljard euro die de overheid vantevoren had gesteld.

Draghi

De Europese Centrale Bank (ECB) hield woensdag zoals verwacht de rente ongewijzigd op 1 procent. ECB-president Mario Draghi liet tijdens de persbijeenkomst dat het nog veel te vroeg is om te praten over het terugdraaien van de crisismaatregelen.

In de AEX gingen alle 25 fondsen omlaag. Vooral de conjunctuurgevoelige fondsen gingen onderuit. Roestvrijstaalproducent Aperam was de grootste daler met een min van 5 procent. Luchtvaartconcern Air France-KLM volgde met een min van 4,6 procent.

Opvolger

In de MidKap behoorde Logica tot de grootste dalers met een verlies van 7,3 procent. De automatiseerder maakte bekend dat Benelux-directeur Seamus Keating met onmiddellijke ingang is afgetreden om zich te richten op ,,andere interesses''. Het bedrijf is nog op zoek naar een definitieve opvolger, die leiding moet gaan geven aan de Nederlandse activiteiten van Logica.

Ook bouwbedrijf Heijmans behoorde tot de grootste dalers onder de middelgrote fondsen met een min van 6,3 procent. Tecnhisch dienstverlener Imtech verloor 5,9 procent. Het bedrijf gaf aan dat topman René van der Bruggen volgend jaar vertrekt.

De euro stond flink onder druk en was 1,3115 dollar waard, tegen 1,3340 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,3 procent tot 101,60 dollar per vat en Brentolie zakte 1,5 procent tot 123,04 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen