ANP28 mrt '12 12:45Aangepast op 28 mrt '12 13:34

Miljoenenboete voor papierblekers

BRUSSEL (AFN) - De Europese boete voor vier Europese chemieconcerns, waaronder AkzoNobel, wegens kartelvorming is verlaagd. Een van de bedrijven, het Spaanse Uralita, wist zijn boete, die in 2008 al werd opgelegd, met succes aan te vechten.

De boetes voor de drie andere bedrijven bleven onveranderd. De vier bedrijven krijgen in totaal een boete van 73,4 miljoen euro, zo werd woensdag bekendgemaakt. Daarmee valt het totaalbedrag bijna 6 miljoen euro lager uit dan de oorspronkelijke boete.

De bedrijven hebben volgens het dagelijks bestuur van de Europese Unie afspraken gemaakt over volumes en prijzen van natriumchloraat, een middel dat met name wordt gebruikt voor het bleken van papier.

AkzoNobels boete van 116 miljoen euro werd destijds al kwijtgescholden omdat het Nederlandse bedrijf als eerste aan de bel heeft getrokken over deze kwestie. Het Franse chemiebedrijf Arkema kreeg de grootste boete (59 miljoen euro), omdat het al drie keer eerder werd betrapt. Het Luxemburgse Erikem moest 10,1 miljoen euro betalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen