ANP11 dec '12 16:24

Dijsselbloem: nu niet extra bezuinigen

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Minister Jeroen Dijsselbloem voelt er niet voor om op basis van de ongunstige ramingen van De Nederlandsche Bank van maandag de begroting aan te passen en extra te bezuinigen. Hij zei dat dinsdag bij RTL Z.

Dijsselbloem verwees naar de ,,goede traditie'' in Nederland om niet elk kwartaal, maar twee keer in het jaar de begroting tegen het licht te houden. De volgende keer is volgend voorjaar; dat is dan het moment om te bekijken of extra maatregelen nodig zijn. ,,Er zijn veel ramingen, van verschillende instituten. We moeten niet elke keer bij een raming gaan bijsturen. Dat is paniekvoetbal en daar zou ik erg tegen zijn.''

Dijsselbloem sloot niet uit dat volgend jaar extra maatregelen nodig zijn omdat de economie er slecht voorstaat, maar dat bekijkt het kabinet bij de ramingen die in februari/maart naar buiten komen. Uitgangspunt voor de coalitie van VVD en PvdA blijft het regeerakkoord dat gebaseerd is op de Europese afspraken. Die schrijven voor dat Nederland in 2013 het begrotingstekort weer onder de 3 procent heeft gebracht.

Met de afspraken in de begroting voor 2013, stevende het kabinet af op een tekort van 2,7 procent, maar volgens de nieuwe, ongunstiger ramingen van DNB komt het tekort volgend jaar zonder aangepast beleid uit op 3,5 procent van het bruto binnenlands product. Een half procent komt overeen met 3 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen