ANP9 aug '12 11:48

Aegon koploper op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen schommelden donderdag rond de slotniveaus van een dag eerder. De beurzen kregen een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken, die gemengd werden ontvangen. In Amsterdam ging Aegon aan kop na beter dan verwachte kwartaalresultaten.

,,De hoop op meer actie van de centrale banken is een van de aanjagers van de zomerrally op de Europese beurzen. De markten kijken echter ook naar de groeiverwachtingen voor volgend jaar, en hopen op een verbetering'', stelde analist Achim Matzke van Commerzbank tegen persbureau Reuters.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 332,89 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent tot 503,88 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zakten tussen 0,1 en 0,7 procent.

Marktomstandigheden

De beurzen trokken zich bij opening nog op aan de hoop op meer steunmaatregelen in China. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de inflatie in het land vorige maand is gedaald tot het laagste niveau van de afgelopen tweeënhalf jaar. De dalende inflatie geeft de China meer ruimte om de economische groei te stimuleren.

In Amsterdam werden de cijfers van Aegon goed ontvangen. De verzekeraar zag de nettowinst in het tweede kwartaal halveren tot 254 miljoen euro door een last van 265 miljoen euro voor schikkingen in de zogenoemdewoekerpolisaffaire. Topman Alex Wynaendts sprak van goede resultaten, gezien de moeilijke marktomstandigheden. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 5,7 procent.

Strategie

In de MidKap stond Advanced Metallurgical Group (AMG) onderaan met een koersval van 12 procent. De producent van specialistische metalen waarschuwde dat de groei die eerder werd voorspeld voor de tweede helft van het jaar, niet zal worden gehaald.

Commerzbank verloor in Frankfurt 4,2 procent. De op een na grootste bank van Duitsland verwacht dat de winst in de tweede helft van het jaar onder het niveau van de eerste zes maanden uit zal komen. De bank gaat zijn strategie tegen het licht houden.

Olie

In Zürich won Nestlé 3,4 procent. De Zwitserse producent van merken als Nescafé, Maggi, Perrier en KitKat heeft afgelopen halfjaar geprofiteerd van een sterke vraag in opkomende markten en van hogere prijzen.

De euro was 1,2310 dollar waard, tegen 1,2365 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 93,60 dollar per vat. Brentolie klom 0,2 procent, tot 112,38 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen