ANP16 dec '12 17:24

Beleggers kijken weer vooral naar Amerika

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenmarkten gaan de laatste volledige handelsweek van 2012 in. De ogen zullen weer vooral gericht zijn op de Verenigde Staten. Donderdag wordt duidelijk hoe sterk de Amerikaanse economie in het derde kwartaal is gegroeid. Ook wachten beleggers in spanning op de uitkomst van de slepende begrotingsonderhandelingen.

Als de partijen voor het einde van dit jaar geen akkoord bereiken, wordt automatisch begonnen met bezuinigingen en belastingverhogingen. Economen vrezen dat deze zogenoemde fiscal cliff het fragiele herstel van 's werelds grootste economie fors zal afremmen en in het ergste geval een nieuwe recessie in de VS tot gevolg heeft.

Angst voor de fiscal cliff hield vorige week ook al de Amerikaanse beurzen in zijn greep in wat normaal gesproken een zeer rustige periode zou moeten zijn. De Dow-Jonesindex daalde over de hele week bezien 20 punten tot een slotstand van 13.135,01 punten afgelopen vrijdag.

Bedrijvenfront

In Europa gingen de aandelenmarkten vorige week wel verder omhoog. De AEX in Amsterdam sloot vrijdag op 344,39 punten, 2 punten hoger dan een week eerder.

Op het bedrijvenfront valt tot de jaarwisseling normaal gesproken weinig vuurwerk meer te verwachten. Wel maken in de VS onder meer softwarebedrijf Oracle (dinsdag), koeriersbedrijf FedEx (woensdag) en sportkledingfabrikant Nike (donderdag) hun kwartaalresultaten bekend.

KPN

In Amsterdam zal maandag blijken wat beleggers vinden van de 1,4 miljard euro die KPN neertelt voor nieuwe vergunningen voor mobiele telefonie en internet. Om dat geld te kunnen ophoesten keert het telecombedrijf, dat de laatste maanden al flink uit de gratie was bij beleggers, over dit jaar geen dividend uit.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt vrijdag met een tweede raming over de ontwikkeling van de Nederlandse economie in het derde kwartaal. In een eerste raming werd een krimp gemeten van 1,1 procent ten opzichte van de voorgaande periode.

Eerder in de week komt het CBS al met cijfers over de consumptie van huishoudens en de bedrijfsinvesteringen in oktober, werkloosheid in november en consumentenvertrouwen in december.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen