ANP1 sep '12 03:56

'Airborne-maand' van start met wandeltocht

OOSTERBEEK (ANP) - De Airborne Wandeltocht die zaterdag wordt gehouden, is de traditionele start van een maand vol bijeenkomsten en herdenkingen van de Slag om Arnhem in september 1944. Het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld wordt al vanaf 1946 georganiseerd om met de opbrengst geallieerde oud-strijders in staat te stellen de plechtigheden bij te wonen.

De Slag om Arnhem blijft historici boeien. Deze maand verschijnt naast een stripboek voor volwassenen het boek Achter de laatste brug van Jan Blokker jr. Blokker beschrijft in dit boek het leven in de Gelderse Vallei, dat na de mislukte slag in de laatste 7 maanden van de oorlog totaal ontregeld raakte. Velen moesten evacueren.

De officiële herdenking van de Slag om Arnhem heeft plaats in het weekend van 22 en 23 september. De plechtigheden trekken de laatste jaren steeds meer belangstellenden en ook nog steeds enkele honderden hoogbejaarde veteranen. Voor hun reis lopen zaterdag ongeveer 32.000 wandelaars door de omgeving van Oosterbeek. Er gelden tal van verkeersmaatregelen in de regio.

Gerelateerde artikelen