ANP17 dec '12 15:06

'Hogere opening Wall Street’

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York openen maandag naar verwachting met winst. Ook in de laatste volledige handelsweek van het jaar blijft de handel in het teken staan van de voortslepende begrotingsonderhandelingen in Washington.

Beleggers koesteren een sprankje hoop op een akkoord over de aanpak van het begrotingstekort in de Verenigde Staten. De Republikeinen toonden zich afgelopen weekeinde voor het eerst bereid om belastingvoordelen voor de hoogste inkomens af te schaffen. Voorwaarde is wel dat er flink wordt bezuinigd op de sociale zekerheid.

Op macro-economisch vlak bleek voorbeurs dat de bedrijvigheid van de industrie in de regio rond New York in december sterker dan verwacht is afgenomen. De zogeheten Empire State-index zakte deze maand van min 5,22 naar min 8. Economen voorspelden gemiddeld een verbetering tot min 1.

Groeicijfers

Later in de week zal duidelijk worden hoe sterk de Amerikaanse economie in het derde kwartaal is gegroeid. De Amerikaanse groeicijfers zullen donderdag bekend worden gemaakt. Aan het bedrijvenfront zullen onder meer softwarebedrijf Oracle, koeriersbedrijf FedEx en sportkledingfabrikant Nike deze week hun kwartaalresultaten publiceren.

Apple zakte maandag in de voorbeurshandel in de Verenigde Staten tot onder de 500 dollar per aandeel. Het is de eerste keer sinds februari dat de technologieproducent onder dit niveau uitkomt. Apple staat onder druk door een adviesverlaging van Citigroup. De bank uitte zorgen over de ontwikkeling van de vraag naar de iPhone 5. Bij de lancering van de iPhone 5 op 21 september stond de koers nog boven 700 dollar.

De openingsindicatoren wijzen op winsten tussen 0,2 en 0,4 procent voor de Amerikaanse beurzen. Vrijdag ging Wall Street met verlies het weekeinde in. De slepende onderhandelingen over de Amerikaanse begroting hielden veel beleggers aan de zijlijn. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 13.135 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen