ANP3 jul '12 03:31

Duizenden hitterecords sneuvelen in VS

AFP
AFP

(ANP) - De afgelopen week zijn meer dan 2000 temperatuurrecords geëvenaard of gebroken tijdens een hittegolf in een groot deel van de Verenigde Staten. Dat meldde de meteorologische dienst NOAA maandag. Over heel juni werden zelfs ruim 3200 records geëvenaard of gevestigd.

Het hete weer is deels het gevolg van een gebrek aan sneeuw op de Amerikaanse vlaktes de afgelopen winter. In plaats van dat de zonnewarmte de sneeuw heeft doen smelten, is de aarde opgewarmd. Die heeft op haar beurt de lucht verwarmd.

Op veel plekken is het kwik gestegen tot 40 graden Celsius. De broeierige hitte heeft in het oosten van de VS onweer- en hagelstormen veroorzaakt, die zeker 10 levens hebben geëist. Door het noodweer zijn elektriciteitsleidingen beschadigd geraakt, waardoor ruim 2 miljoen Amerikanen zonder stroom kwamen te zitten.

Volgens de meteorologen zal het midden van de Verenigde Staten nog zeker enkele weken gebukt gaan onder hoge temperaturen. Niet overal is het overigens even warm. In het noordwesten en het noordoosten is de temperatuur normaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen