ANP11 mei '12 11:10

Milde recessie in Europa

EPA
EPA

BRUSSEL (AFN) - Europa verkeert in een milde recessie. Maar herstel is in zicht. Hoewel de economie in de EU dit jaar stagneert, verwacht de Europese Commissie groei in 2013. Ook voor de 17 eurolanden.

Dat stelde Europees commissaris Olli Rehn vrijdag bij de presentatie van de zogenoemde lenteprognose. Hij sprak over een ,,economische situatie die fragiel blijft'' en met grote verschillen tussen de lidstaten onderling.

De economie van de 27 landen van de Europese Unie zal dit jaar naar verwachting groeien noch krimpen. Voor 2013 verwacht Rehn een groei van 1,3 procent. De economie van de 17 landen met de euro zal dit jaar met 0,3 procent krimpen en met 1 procent groeien in 2013.

Nederlandse economie

Rehn voorziet een daling van de Nederlandse economie met 0,9 procent. Deze prognose wijkt niet af van een eerdere. Volgend jaar wordt een groei verwacht van 0,7 procent.

De cijfers van Brussel zijn wel somberder, of ,,voorzichtiger'' zoals Rehn zei, dan die van het Centraal Planbureau. Die gaan uit van een krimp in 2012 van 0,75 procent en een groei van de Nederlandse economie met 1,25 procent volgend jaar.

Grootste groei

Pluimen zijn er voor Polen. Het land heeft de grootste economische groei van de 27 EU-landen dit jaar en heeft nauwelijks averij gelopen tijdens de crises. Duitsland en Frankrijk doen het ook relatief goed, maar de economische ontwikkeling in Italië is zwak.

De eurocommissaris verwacht ,,onderdrukt herstel'' in de tweede helft van dit jaar door onder meer een gebrek aan vertrouwen, investeringen en consumptie. Ook de werkloosheid in Europa zal hoog blijven, ook volgend jaar.

Inflatie

De inflatie neemt gaandeweg wel af, ook in Nederland. Rehn verwacht dat de inflatie in Europa dit jaar uitkomt op 2,6 procent en in 2013 zal dalen naar 1,9 procent. De Nederlandse inflatie zal van 2,5 procent dit jaar naar verwachting dalen naar 1,8 procent in 2013.

Rehn waarschuwde ook. ,,Zonder verdere vastberaden acties zal de groei in de EU laag blijven'', stelde hij. Hij herhaalde dat solide overheidsfinanciën een voorwaarde zijn voor duurzame groei.

Uit de verwachtingen blijkt dat negen van de 17 eurolanden in 2013 een begrotingstekort hebben dat hoger is dan de Europese norm van 3 procent. Nederland hoort daar ook bij, maar het eind april gesloten principeakkoord is nog niet doorberekend. Volgens Rehn zal het akkoord een effect hebben op de cijfers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen