ANP19 dec '12 16:01Aangepast op 19 dec '12 17:22

Hoger beroep Heineken en Bavaria afgewezen

ANP
ANP

LUXEMBURG (ANP) - De Europese boete van 198 miljoen euro voor Heineken wegens verboden afspraken over de Nederlandse biermarkt, blijft gehandhaafd. Er verandert ook niets aan de boete van bijna 21 miljoen euro voor bierbrouwer Bavaria.

Dat besloot het Europees Hof van Justitie in Luxemburg woensdag. De rechters wezen in hoger beroep de bezwaren van de Nederlandse bedrijven tegen de boetes af als ongegrond. In juni vorig jaar had het hof beide miljoenenboetes wel verlaagd wegens onder meer de lange duur van de procedure tegen de bedrijven.

,,Heineken is teleurgesteld dat het hof onze argumenten in deze zaak heeft afgewezen'', aldus een zegsman van de brouwer. Hij gaf aan dat de boete, die in april 2007 werd opgelegd, al is betaald. Ook Bavaria is teleurgesteld, aldus een woordvoerster. ,,We hadden wat anders verwacht'', voegde ze toe, maar ze wilde er verder inhoudelijk niet op ingaan.

Hardcore-kartel

Europees commissaris Neelie Kroes (toen van Mededinging) legde vier brouwers boetes op: Heineken, Bavaria, Grolsch en het toenmalige Belgisch-Braziliaanse InBev. In ieder geval tussen 1996 en 1999 verdeelden de concerns de Nederlandse markt onderling, waardoor zij de prijzen kunstmatig hooghielden. Kroes sprak van een hardcore-kartel.

De boete voor Heineken was aanvankelijk zo'n 22 miljoen euro meer, die van Bavaria lag ruim 2 miljoen hoger. De boete van Grolsch (bijna 32 miljoen) werd september vorig jaar nietig verklaard, omdat het bedrijf niet rechtstreeks betrokken was bij de kartelgesprekken. De boete voor InBev werd meteen kwijtscholden omdat de brouwer goed meewerkte aan het onderzoek door de Europese Commissie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen