ANP20 nov '12 11:52Aangepast op 20 nov '12 16:18

Recordhoeveelheid broeikasgas in atmosfeer

GENEVE (ANP) - De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer heeft vorig jaar een recordhoogte bereikt. Daardoor warmt de aarde op. Dat blijkt uit een rapport dat de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) dinsdag publiceerde.

Sinds het begin van de industriële revolutie in 1750 is ongeveer 375 miljard ton koolstof in de vorm van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer gekomen, aldus het rapport. Dat broeikasgas komt vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen als olie en gas. Door de grote hoeveelheid broeikasgassen warmt de aarde snel op. Dat heeft grote gevolgen voor het leven op aarde, stellen de WMO-deskundigen. De broeikasgassen zullen nog eeuwen in de atmosfeer zitten.

De WMO-meteorologen keken uitgebreid naar de manier waarop de aarde de overtollige hoeveelheid koolstof probeert te verwerken. De oceanen absorberen dat broeikasgas. Daardoor verzuren de oceanen wel, wat grote gevolgen kan hebben voor het leven in de zee en voor koraalriffen, zei Michel Jarraud van de WMO.

Ook in Nederland zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde merkbaar. Het Planbureau voor de Leefomgeving publiceerde daar in juli een rapport over. Auteurs Willem Ligtvoet en Jelle van Minnen zeiden onder meer dat de temperatuur hier de afgelopen 100 jaar met 1,7 graden steeg. Dat is twee keer zoveel als het wereldwijde gemiddelde. Dat heeft volgens de onderzoekers concrete gevolgen. Zo regent het volgens hen in Nederland vaker en harder door de klimaatverandering. Ook komen hier tegenwoordig dieren voor die tot voor kort alleen in warmere oorden leefden. Het gaat bijvoorbeeld om de vlinder gekartelde aurelia en de eikenprocessierups, zei Ligtvoet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen