ANP31 aug '12 11:58Aangepast op 31 aug '12 13:00

Beurzen optimistisch in afwachting Fed

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen waren vrijdag optimistisch gestemd. De hoop dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week zijn crisisplan bekend zal maken, steunde de koersen. De markt kijkt daarnaast uit naar de langverwachte toespraak van Fed-voorzitter Ben Bernanke.

,,Er heerst behoorlijk wat optimisme op de beurzen. Het wordt spannend wat de centrale banken zullen gaan doen, maar over het algemeen lijken beleggers vertrouwen te hebben in de mogelijke crisisoplossingen van de centrale bankiers. Vanmiddag wordt hopelijk duidelijk of de Fed verdere steunmaatregelen zal nemen. Daarna zijn alle ogen gericht op de beleidsvergadering van de ECB op 6 september", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,8 procent hoger op 330,11 punten. De MidKap-index steeg 1,3 procent tot 504,19 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,5 en 1,3 procent. De Zuid-Europese beurzen deden het ook goed. In Milaan en Madrid werden winsten geboekt van 1,9 en 1,3 procent.

Steunronde

De internationale centrale bankiers komen vrijdag bijeen in het Amerikaanse Jackson Hole voor een symposium over het economisch beleid. Beleggers hopen dat Bernanke, die om 16.00 uur (Nederlandse tijd) zal spreken, een derde steunronde zal aankondigen voor de Amerikaanse economie.

ECB-president Mario Draghi zegde eerder deze week af voor het symposium vanwege de voorbereiding van de beleidsvergadering volgende week. De centrale bank zal dan naar verwachting meer details geven over het opkoopprogramma van obligaties van zwakke eurolanden. Het programma zou voor rust moeten zorgen op de financiële markten.

TomTom

Staalbedrijf ArcelorMittal was de grootste stijger in de AEX met een winst van 3,2 procent. TomTom steeg 2,5 procent. De navigatiedienstverlener verdwijnt op 24 september uit de AEX-index. De vrijgekomen plek zal worden ingenomen door D.E Master Blenders 1753, dat onlangs terugkeerde op het Damrak. Het aandeel van het koffie- en theebedrijf steeg ruim 3 procent.

Grootste daler onder de hoofdfondsen was bodemonderzoeker Fugro met een min van 1 procent. In de MidKap, die geen dalers kende, ging bouwbedrijf BAM aan kop met een plus van 3,7 procent.

De euro was 1,2577 dollar waard, tegen 1,2497 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 95,18 dollar per vat en Brentolie klom 0,7 procent tot 113,46 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen