ANP3 sep '12 16:10Aangepast op 3 sep '12 16:27

Wijffels onderzoekt bescherming spaarders

DEN HAAG (AFN) - Oud-Rabobank-topman Herman Wijffels gaat onderzoeken hoe een bank in een geval van een crisis zo gescheiden kan worden, dat het spaargeld afgeschermd kan worden.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft dat maandag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. De Commissie Structuur Nederlandse Banken moet ook kijken naar een verbod voor banken om te speculeren met het geld van klanten.

Het onderzoek komt er op aandringen van de Tweede Kamer die wilde dat gekeken wordt hoe delen van een bank die zich met spaargeld bezighouden, los kunnen komen van die delen die gericht zijn op het risicovollere beleggen. De Jager toonde zich eerder geen voorstander van het op voorhand scheiden van nuts- en zakenbanken. Wel wil hij dat in crisistijd het spaargeld eruit gehaald kan worden, zodat het veiliggesteld is.

,,Spaarders moeten goed worden beschermd in het geval van een crisis en niet opdraaien voor de fouten van bankiers'', benadrukt De Jager. ,,Daarom moet een bank in de toekomst snel kunnen worden gescheiden wanneer financiële problemen zich voordoen.'' Het onderzoek naar het beschermen van spaargelden maakt onderdeel van 40 maatregelen van De Jager om de financiële sector te hervormen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen