ANP9 feb '12 17:52

Grieks akkoord stemt beurzen positief

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers reageerden donderdag opgelucht op het nieuws dat de Griekse regeringsleiders een akkoord hebben bereikt over extra bezuinigingen. Terwijl de beurzen in omringende landen winst boekten, hielden tegenvallende cijfers van bank en verzekeraar ING de AEX in de min.

De graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot 0,1 procent lager op 325,12 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde ook 0,1 procent en kwam daarmee op 531,50 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs sloten de toonaagevende indices met plussen van 0,3 tot 0,6 procent.

De beurzen veerden op na berichten dat de leiders van de Griekse regeringspartijen toch een akkoord hebben bereikt over de extra bezuinigingen. Europa en het IMF eisen meer besparingen en hervormingen van de Griekse regering voordat het licht op groen wordt gezet voor een nieuw steunpakket van 130 miljard euro. Een ander belangrijk element daarvoor is de bijdrage van de private sector.

Rentes

De ministers van Financiën van de eurolanden komen donderdag om 18.00 uur in Brussel bijeen om te praten over Griekenland. IMF-directeur Christine Lagarde zal de bijeenkomst bijwonen.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) bevestigde tijdens een toelichting op het rentebesluit dat er een overeenkomst is bereikt in Griekenland. De ECB en de Bank of England hielden donderdag de rentes onveranderd. Wel verruimde de Britse centrale bank het monetaire steunprogramma om de zwakke economie te steunen. Draghi liet daarnaast weten dat de onrust op de financiële markten is verminderd.

KBC

ING verloor 5,4 procent na publicatie van kwartaalresultaten die lager uitvielen dan analisten hadden voorzien. Het concern had het afgelopen kwartaal last van de schuldencrisis en schreef ook nog eens 199 miljoen euro af op Griekse obligaties.

In Zürich zakte de Zwitserse bank Credit Suisse 3,5 procent na teleurstellende resultaten. In Brussel klom de Belgische bank KBC daarentegen 8,2 procent na meevallende cijfers.

Vertrek

Nutreco daalde in de MidKap 3 procent na de bekendmaking van weinig verrassende jaarcijfers. Nutreco kondigde daarnaast het vertrek aan van topman Wout Dekker. Dekker vertrekt eind 2012 en zal worden opgevolgd door de Noor Knut Nesse.

In Londen daalde Rio Tinto 1,5 procent. De mijnbouwer heeft het resultaat in 2011 fors zien dalen door een flinke afschrijving op de aluminiumactiviteiten van het concern.

De euro bereikte donderdag een stand van 1,3295 dollar tegen 1,3245 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot bijna 100 dollar per vat en Brentolie klom 0,8 procent tot 118,09 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen