ANP3 apr '12 10:24

OM speurt naar familie moordenaar Vaatstra

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in de zaak-Marianne Vaatstra DNA-verwantschapsonderzoek inzetten. Genetisch materiaal dat op het lichaam van de in 1999 vermoorde jonge vrouw werd aangetroffen, wordt in de DNA-databank voor strafzaken vergeleken met mogelijke familieleden.

Dat meldde het Openbaar Ministerie in Leeuwarden dinsdag. Het is voor het eerst in Nederland dat deze methode wordt toegepast. De wet met betrekking tot DNA-verwantschapsonderzoek is op 1 april 2012 in werking getreden en biedt mogelijkheden om via familieleden de dader van een misdrijf op te sporen.

Daarbij wordt in de DNA-databank gezocht naar genetische profielen van personen die kunnen duiden op een mogelijk verwantschap met een potentiële dader, een zogeheten familial search. Het onderzoek in de DNA-databank neemt enkele maanden in beslag, zo verwacht het OM.

Marianne Vaatstra werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag om het leven gebracht in de buurt van het Friese Veenklooster. Het onderzoek naar haar dood is één van de omvangrijkste politie-onderzoeken ooit in Nederland. De dader is nooit aangehouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen