ANP6 feb '12 19:40Aangepast op 6 feb '12 21:31

Europese zorgen drukken Wall Street

NEW YORK (AFN) - De effectenbeurzen in New York noteerden maandag ruim een half uur voor het slot licht in de min. Beleggers hadden weinig aanleiding om de opmars van de laatste vijf weken voort te zetten. Een dreigend Grieks bankroet bepaalde net als in Europa de stemming.

De Dow-Jonesindex stond 0,3 procent lager op 12.828 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,2 procent tot 1343 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,3 procent tot 2898 punten.

Griekse politici moeten zich op korte termijn achter de hervormingseisen van Europa en het IMF scharen om de kans op nieuwe noodkredieten niet te verspelen. Zonder die financiële steun kan Griekenland waarschijnlijk al vanaf volgende maand niet meer aan zijn verplichtingen voldoen.

Overeenstemming

Maandag leek overeenstemming tussen de Griekse regering en de leiders van de coalitiepartijen over de bezuinigingen nog altijd ver weg. Volgens de Europese Commissie heeft Griekenland de deadline om te voldoen aan de eisen voor nieuwe steun al overschreden.

De Amerikaanse beurzen hebben de afgelopen vijf weken een inhaalslag gemaakt, na de moeilijke tweede helft van 2011. Europa is momenteel voor Amerikaanse beleggers de grootste risicofactor, nu de meeste macrocijfers erop wijzen dat de Amerikaanse economie herstelt.

Star Wars

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro, bekend van onder meer Monopoly, Star Wars en Transformers, meldde maandag een recordomzet over 2011. Het aandeel won 2,3 procent.

De Amerikaanse maker van geheugenchips Micron Technology ging maandag 2,6 procent omlaag, na de dood van de bestuursvoorzitter van het bedrijf als gevolg van een kleinschalig vliegtuigongeluk. Ook anderechipaandelen stonden lager.

De euro noteerde een stand van 1,3140 dollar ten opzichte van 1,3110 dollar tijdens het slot van de Europese beurzen. Amerikaanse ruwe olie verloor 0,6 procent tot 97,25 dollar per vat. Brentolie steeg met 1,6 procent tot 116,37 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen