ANP16 okt '12 11:55

Beurzen opnieuw omhoog

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen dinsdag opnieuw omhoog. De aanhoudende hoop op een Spaanse hulpaanvraag en een toename van het Duitse vertrouwen in de economie zorgden voor enig optimisme onder beleggers.

,,Spanje lijkt te overwegen hulp aan te vragen en het zou goed zijn als dat zou lukken. Vooral de financiële fondsen profiteren daarvan. In Amsterdam doet ASML het goed voorafgaand aan de resultaten. Ik ben ook niet zo somber over de cijfers. ASML zal waarschijnlijk wel voorzichtig blijven over de vooruitzichten. Vanavond komt chipmaker Intel nog met de cijfers, maar dat bedrijf heeft al een waarschuwing gegeven. Voor de rest is het wachten op de EU-top later in de week", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,6 procent hoger op 331,26 punten. De MidKap-index won 0,1 procent tot 529,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,5 en 0,7 procent.

Madrid

In Madrid steeg de beurs 1,2 procent. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal polst Spanje bij de andere eurolanden of het op voldoende steun kan rekenen voor een officiële aanvraag voor Europese steun. Sommige eurolanden zouden bang zijn dat de nervositeit over de stabiliteit van de euro door een Spaanse hulpvraag kan overslaan naar Italië.

Op macro-economisch terrein bleek dat het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie in oktober flink is toegenomen ten opzichte van september. De vertrouwensindex van het onderzoeksinstituut ZEW steeg van min 18,2 in september tot min 11,5 deze maand. Economen rekenden in doorsnee op een stand van min 15 in oktober.

Grootste stijger

Chipmachinemaker ASML, die woensdag zijn kwartaalcijfers bekendmaakt, won 2,2 procent en was daarmee de grootste stijger in de AEX. Telecomconern KPN en postbedrijf PostNL waren de grootste dalers met minnen van 1,1 procent.

ING klom 1,7 procent. De bank en verzekeraar voert gesprekken met de Nederlandse regering en de Europese Commissie over het zo snel mogelijk aflossen van 4,5 miljard euro aan staatssteun. Dat zei topman WilliamConnelly van ING Commercial Banking tijdens een congres in Singapore.

De euro was 1,3012 dollar waard, tegen 1,2955 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 91,80 dollar per vat en Brentolie zakte 0,4 procent tot 115,30 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen