ANP29 aug '12 13:52Aangepast op 29 aug '12 14:47

'Bankia lijdt verlies 4 miljard euro'

MADRID (AFN) - De noodlijdende Spaanse bank Bankia heeft in de eerste helft van het jaar waarschijnlijk een verlies van 4 miljard euro geleden. Dat meldde persbureau Reuters woensdag op basis van bronnen.

Bankia werd in mei genationaliseerd, nadat de regionale fusiebank de Staat om een kapitaalinjectie van 19 miljard euro had gevraagd. Spanje zag zich vervolgens gedwongen tot 100 miljard euro aan Europese noodsteun te accepteren om de bankensector overeind te houden. Spaanse banken zuchten onder naar schatting 184 miljard euro aan zogeheten slechte leningen aan vastgoedpartijen, die wellicht niet worden afgelost.

Bankia presenteert zijn halfjaarcijfers waarschijnlijk vrijdag. De bank rapporteerde over heel 2011 aanvankelijk een nettowinst van 300 miljoen euro maar wijzigde dat na de nationalisatie middels afschrijvingen op slechte leningen in een verlies van bijna 3 miljard euro.

Bad bank

In ruil voor de Europese noodkredieten moet Spanje zijn bankensector aanpakken. De Spaanse minister van Economische zaken Luis de Guindos gaf woensdag aan dat Spanje inmiddels overeenstemming heeft bereikt met de Europese Unie over de vorming van een 'bad bank', waar de banken hun slechte leningen in onder moeten brengen.

De regering neemt waarschijnlijk vrijdag beslissingen over nieuwe maatregelen voor de bankensector. Dan wordt waarschijnlijk ook besloten om de centrale bank meer mogelijkheden te geven om in te grijpen bij banken die in de problemen dreigen te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen