ANP6 aug '12 13:18

Veiligheid is soms al genoeg beloning

AMSTERDAM (AFN) - De negatieve rente die Nederland maandag bood op kortlopende obligaties is een duidelijk teken van de grote spanningen op de financiële markten. In hun zoektocht naar veilige havens zijn beleggers bereid af te zien van een beloning voor hun geld.

Ondanks de economische crisis beschikken investeerders nog altijd over grote sommen geld, die ergens hun bestemming moeten krijgen. Vanwege de grote onrust op de financiële markten hebben ze daarbij een voorkeur voor de obligaties van landen die als veilig worden gezien, zoals Duitsland en Nederland.

De rente op de obligaties ontstaat door vraag en aanbod. De uitgevende partij, bijvoorbeeld Duitsland, peilt daarbij onder mogelijke investeerders hoeveel rente zij eisen om geld uit te lenen. Hoe meer vraag er is naar de obligaties en hoe kleiner het risico wordt geacht dat een land niet kan terugbetalen, hoe lager de rente uitvalt. Daarbij kan de rente dus ook lager dan 0 procent uitkomen. Die situatie is extreem, maar niet ongekend.

Spreiding

De negatieve rente doet zich over het algemeen alleen voor bij kortlopende leningen, van minder dan 1 jaar. Vorige maand slaagde Duitsland er echter zelfs in leningen voor 2 jaar te plaatsen tegen een negatieve rente.

Dat beleggers toch bereid zijn geld te steken in de obligaties terwijl ze er door de negatieve rente geld op verliezen, komt doordat ze hun beleggingen willen spreiden. Het geld kan ook op een spaardeposito met een kleine positieve rente worden gezet, maar het is te risicovol om alle middelen eenzijdig op die manier te beleggen.

De afgelopen tijd slaagden naast Nederland en Duitsland ook België en Frankrijk erin beleggers geld te laten toeleggen op hun korte leningen. Aan de andere kant van het spectrum staan landen als Spanje en Italië, die hoge rentes moeten bieden om hun leningen te slijten. Analisten voorzien voorlopig geen einde aan die trend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen