ANP13 mrt '12 18:43

Optimisme op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street waren dinsdag optimistisch, mede door de definitieve goedkeuring van een tweede steunpakket voor Griekenland. Ook putten ze moed uit een flink toegenomen vertrouwen van Duitse financiële experts in de eigen economie en een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse detailhandelsverkopen.

Halverwege de New Yorkse handelsdag stond de Dow-Jonesindex 0,9 procent hoger op 13.077,25 punten. De S&P 500-index ging 1 procent vooruit tot 1384,26 punten en de Nasdaq won 1,1 procent tot 3017,50 punten.

,,De situatie in Europa is verbeterd van een crisis in een chronische aandoening'', aldus beleggingsstrateeg Stephen Wood van Russell Investments in New York. ,,De Amerikaanse macrocijfers blijven mondjesmaat verbeteren en beleggers hebben meer inzicht in de risico's die ze nemen.''

Consumentenbestedingen

Het Duitse onderzoeksbureau ZEW maakte tijdens de Europese beursochtend bekend dat het vertrouwen van institutionele beleggers en analisten in de Duitse economie in maart fors toenam. De vertrouwensindex steeg van 5,4 in februari naar 22,3. Marktvorsers rekenden vooraf op een stijging tot 10,0.

Een uur voor de handelsaanvang op Wall Street bleken de detailhandelsverkopen in de VS in februari met 1,1 procent te zijn gestegen op maandbasis. In januari stegen de verkopen met 0,6 procent. Het cijfer over februari duidt erop dat meer Amerikaanse consumenten bereid zijn de knip te trekken. Dat is goed nieuws omdat de consumentenbestedingen goed zijn voor circa 70 procent van de Amerikaanse economie.

Rentebesluit

Om 19.15 uur Nederlandse tijd maakt de Federal Reserve het rentebesluit bekend. De Amerikaanse centrale bank zal de rente voorlopig op 0 à 0,25 procent houden, dus gaat de aandacht uit naar commentaar op de ontwikkeling van 's werelds grootste economie.

Banken en grondstofgerelateerde bedrijven voerden de boventoon in de Dow met winsten tot 3 procent voor Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Alcoa en Caterpillar.

Gerelateerde artikelen