ANP7 mrt '12 11:34Aangepast op 7 mrt '12 11:59

Armenië boycot songfestival

EREVAN (ANP) - Armenië doet dit jaar niet mee aan het Eurovisiesongfestival. Het land weigert deel te nemen aan de liedjeswedstrijd, die wordt gehouden in buurland en aartsvijand Azerbeidzjan. Dat heeft de publieke omroep van Armenië woensdag bekendgemaakt.

Armenië gaf geen officiële reden voor de boycot, maar 22 zangers waren vorige maand een campagne begonnen. ,,We weigeren te verschijnen in een land dat bekendstaat om massamoorden en bloedbaden op Armeniërs, in een land waar anti-Armeense gevoelens nationaal beleid zijn'', zeiden ze in een verklaring.

Azerbeidzjan en Armenië vochten in de jaren '90 een bloedige oorlog uit over het gebied Nagorno-Karabach. De regio ligt in Azerbeidzjan, maar de meeste inwoners zijn etnisch Armeens. Ongeveer 30.000 mensen kwamen door de strijd om het leven. Sinds 1994 is er een wapenstilstand, maar de landen zijn officieel nog steeds in oorlog.

Teleurgesteld

De organisatoren van het Eurovisiesongfestival lieten weten ,,echt teleurgesteld'' te zijn door de Armeense beslissing. Armenië zou op 24 mei uitkomen in de tweede halve finale, waarin ook Nederland optreedt.

Tunesië trok zich in 1977 terug van het Eurovisiesongfestival. Een officiële reden gaf het Noord-Afrikaanse land niet. In 2005 deed Libanon niet mee, omdat het land het lied van Israël niet wilde uitzenden.

Gerelateerde artikelen