ANP26 apr '12 19:36

Franse werkloosheid hoogste sinds '99

Nicolas Sarkozy. EPA
Nicolas Sarkozy. EPA

PARIJS (AFN) - De Franse werkloosheid is in maart verrassend sterk gestegen naar het hoogste peil sinds 1999. Twee weken voor de presidentsverkiezingen zijn 2,88 miljoen Fransen geregistreerd als werkloze werkzoekenden, meldde het ministerie van Arbeid donderdag.

De nieuwe toename van 16.600 werklozen vergeleken met de voorgaande maand kan president Nicolas Sarkozy in verlegenheid brengen bij de kiezers. Het is inmiddels de 11e maand op rij waarin de werkloosheid stijgt in de een na grootste economie van de eurolanden.

Voor zijn verkiezing in 2007 beloofde Sarkozy om de werkloosheid te verlagen tot 5 procent. Inmiddels loopt die echter naar de 10 procent. Tijdens het presidentsschap van Sarkozy zijn er circa 750.000 werklozen bij gekomen. Zijn socialistische rivaal François Hollande grijpt bijna elke kans aan om hierop te hameren.

Sarkozy's medewerkers leggen de schuld bij de economische crisis. ,,Het wordt overal slechter. We zijn er in Frankrijk juist in geslaagd om de toename beperkt te houden vergeleken met andere landen'', zei Henri Guaino. Sarkozy wil de werkloosheid aanpakken door minder uitkeringen te verstrekken, zodat de werklozen geen banen meer mogen weigeren. Daarentegen wil Hollande een subsidie voor bedrijven die jongeren aannemen.

Gerelateerde artikelen