ANP9 feb '12 17:09

Ajax gaat koers van Cruijff varen

AMSTERDAM (ANP) - Met het aangekondigde vertrek van de raad van commissarissen en het onmiddellijk opstappen van de interim-directeuren Danny Blind en Martin Sturkenboom lijkt sinds donderdag bij Ajax de weg nagenoeg vrij voor Johan Cruijff. Het heeft er alles van weg dat het Amsterdamse vlaggenschip de koers gaat varen die de kapitein met nummer 14 voorstaat.

Cruijff verschijnt zelf niet meer achter het roer. Hij treedt binnenkort net als zijn medecommissarissen Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer gefaseerd af. Die beslissing is onder meer genomen omdat de directie zonder toezichthouders geen belangrijke besluiten kan nemen, bijvoorbeeld over transfers.

Volgens Cruijff is het woord nu aan de oud-voetballers die staan te trappelen om zijn technische plan uit te voeren. Het technische hart, bestaande uit hoofdtrainer Frank de Boer, zijn assistent Dennis Bergkamp en hoofd jeugdopleiding Wim Jonk krijgt de leiding over de voetballende tak. Ze kunnen altijd advies bij hem inwinnen, net zoals trainer Josep Guardiola van Barcelona dat de afgelopen jaren regelmatig deed

Van Gaal

De Boer, Bergkamp en Jonk hoeven in elk geval geen verantwoording af te leggen aan Louis van Gaal en Martin Sturkenboom, die dus van het toneel verdwenen zijn. Wie de nieuwe directie van Ajax wel zullen vormen, is nog onduidelijk. De toekomst van de huidige directeuren Henri van der Aat en Jeroen Slop laat eveneens naar zich raden. Vooral Van der Aat heeft zich niet populair gemaakt bij Cruijff en zijn volgelingen.

Het woord is nu aan de nieuwe bestuursraad, bestaande uit voorzitter Hennie Henrichs, Jan Buskermolen, Hein Blocks, Cees Vervoorn, Tonny Bruins Slot en Dick Schoenaker. Zij mogen net als de vertrekkende commissarissen en de ondernemingsraad kandidaten voor een nieuwe rvc voordragen. Het ligt voor de hand dat die personen in de visie van Cruijff geloven. Hetzelfde geldt voor de nieuwe directeuren.

Van Duivenbode

Oud-voetballer Theo van Duivenbode lijkt een voorname kandidaat voor éen van de vacatures. Hij was sportief en maatschappelijk succesvol en gelooft in Cruijff, die het afgelopen jaar zelf de komst van Tscheu La Ling vergeefs probeerde te forceren. Wellicht wordt Marco van Basten ook nog eens gepolst voor de functie van algemeen directeur.

Voor alle werknemers en supporters van Ajax is het zaak dat er snel duidelijkheid komt. De fluwelen revolutie van Cruijff ontaardde de laatste anderhalf jaar in een vuile oorlog van machtsspelletjes en rechtszaken met veel slachtoffers en de club Ajax als grootste verliezer.

Gerelateerde artikelen