ANP25 jan '12 13:37

Pentagon zet mes in defensie

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse ministerie van Defensie bekijkt deze week een begrotingsvoorstel om de komende 10 jaar omgerekend 375 miljard euro te bezuinigen. Minister Leon Panetta bespreekt donderdag de grote lijnen van de plannen, vooruitlopend op de presentatie van de begroting door president Barack Obama in februari.

Bronnen rond het overleg meldden al dat duizenden militaire en civiele banen verdwijnen. Het aantal militairen daalt met 30.000 tot 490.000 in 2016. Daarmee behoudt de VS ,,het beste leger in de wereld'', zoals Obama dinsdag stelde in zijn State of the Union.

De bezuiniging beëindigt of beperkt tientallen programma's. Dat treft onder meer het Global Hawk voor onbemande vluchten op grote hoogte, evenals het grootste wapenprogramma: de F35 Joint Strike Fighter (JSF). De VS kopen 179 JSF's minder en stellen een deel van de aankopen uit. Tegelijk gaan zeven oude kruisers en enkele amfibische oorlogsschepen met pensioen.

Afghanistan

Het ministerie van Defensie, ook wel Pentagon genoemd, moet het komende begrotingsjaar circa 25 miljard euro minder uitgeven dan gepland, maar houdt dan nog altijd circa 400 miljard (523 miljard dollar) over als basis. De kosten voor de oorlog in Afghanistan dalen circa 25 miljard euro tot circa 63 miljard euro, grotendeels door het terugtrekken van troepen.

De begroting weerspiegelt ook de nieuwe strategie met meer focus op Azië en het Midden-Oosten. Twee van de vier gevechtsbrigades in Europa worden teruggetrokken. Het leger moet ook mobieler en wendbaarder worden. De luchtmacht en marine krijgen daarbij meer geld, een trend die ook al zichtbaar was in de vorige meerjarenbegroting.

Het ministerie houdt nog geen rekening met een volgende besparingsronde. Het Amerikaanse leger moet nog eens circa 40 miljard euro per jaar snijden in de uitgaven, zoals het er nu naar uitziet in het parlement. Dat zou ook het kernwapenarsenaal beperken of de bouw van nieuwe bommenwerpers een halt toeroepen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen