ANP4 apr '12 15:45

Mediq ziet kansen door recessie

ANP
ANP

UTRECHT (AFN) - De magere economische situatie en de druk op de budgetten in de gezondheidszorg in Europa bieden Mediq kansen. Dat zegt topman Marc van Gelder in een interview met het ANP. De uitbater van apotheken en leverancier van medische hulpmiddelen verwacht dat landen die nu ,,op slot zitten'' wat betreft de rechtstreekse levering van producten aan particulieren sneller zullen besluiten om dit toch toe te staan. Ook voor nieuwe overnames kan de economische achteruitgang kansen bieden.

Van Gelder verwacht dat met name in Frankrijk relatief snel wordt besloten om bedrijven toestemming te geven om particulieren te voorzien van medische hulpmiddelen. Dat gebeurt bij Mediq via de divisie Direct. ,,Er wordt in het parlement al over gepraat. Over een paar jaar is het monopolie weg''. Mediq bevoorraadt in Frankrijk al 10 procent van de huisartsen via de tak `Institutional' en heeft daarbij een marktaandeel van 30 procent. De onderdelen Direct en Institutioneel, dat actief is in 14 landen, boekten in de laatste 3 maanden van 2011 een omzetgroei van 11 procent.

De recessie in Nederland en de nieuwe bezuinigingen die op onder meer het zorgstelsel afkomen, boezemen Van Gelder geen angst in. Ook als er meer medicijnen uit het basispakket verdwijnen, verwacht de topman geen grootschalig omzeteffect in de Nederlandse apotheken. ,,Dat gebeurde ook niet met maagzuurremmers en ook niet met de pil'', aldus Van Gelder.

Therapietrouw

Wel zou door bepaalde bezuinigingen de therapietrouw van patienten sneller in het geding kunnen komen. Dat is een van de aspecten waaraan aandacht wordt besteed in het zorgprogramma dat Mediq voor zijn apotheken heeft ontwikkeld. Dat programma is inmiddels uitgerold naar 100 apotheken. Bij de presentatie van de jaarcijfers zei Mediq overigens voor dit jaar wel een afname van het bedrijfsresultaat en de omzet bij de apotheken in Nederland te verwachten.

De apotheken in Polen zullen dit jaar de gevolgen voelen van de maatregelen die de Poolse overheid heeft genomen met betrekking tot de bijbetaling voor medicijnen. Volgens Van Gelder zal de omzet in Polen ,,daar zeker last van zal hebben''. Aan de andere kant voert Mediq in Polen enkele efficiencyslagen door en leveren nieuwe vergoedingsmodellen naar verwachting winst op. Eerder dit jaar zei Mediq voor 2012 een omzetontwikkeling in lijn met de markt en een hoger bedrijfsresultaat in Polen te verwachten.

Acquisities

Evenals in 2011 denkt Mediq dit jaar stevige groei te kunnen realiseren door acquisities. Het bedrijf heeft daarvoor 200 miljoen euro beschikbaar. ,,Die hoeven niet allemaal op'', aldus de topman die over dit onderwerp verder zijn lippen stijf op elkaar houdt. De onderneming richt zich voornamelijk op groei op de bestaande markten in Direct en voert gesprekken met enkele partijen. Met name in de Verenigde Staten ,,is een betere penetratie nooit weg'', vindt de topman.

In de VS zijn veel kleinere partijen op de markt en ook de andere kapers in de consolidatieslag zijn lokale bedrijven. De internationale schaal van Mediq kan voor sommige bedrijven een belangrijk voordeel bieden.

Door de moeilijkere economische situatie ziet Van Gelder meer beweging op de markt, met name in Europa. ,,Bedrijven zijn door de recessie iets meer geneigd tot een gesprek''. Ondernemingen krijgen volgens Van Gelder bijvoorbeeld minder makkelijk toegang tot financiering en kijken daardoor sneller om zich heen naar partners om de slagkracht te vergroten. Maar overnames zijn voor Mediq een zeer langdurig proces, benadrukt Van Gelder. ,,Gesprekken duren soms jaren.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen