ANP22 aug '12 17:49Aangepast op 22 aug '12 18:11

Beleggers doen stap terug

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten deden woensdag een stap terug na de winsten van een dag eerder. Een tegenvallend cijfer over de Japanse export zette de handel onder druk. Beleggers keken verder uit naar de notulen van de Federal Reserve en de gesprekken over Griekenland later deze week.

De AEX-index in Amsterdam verloor 3,84 punten (1,1 procent) tot 332,08 punten. De MidKap-index daalde 6,35 punten (1,2 procent) naar 511,75 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,5 procent omlaag.

De Japanse export zakte in juli met 8,1 procent op jaarbasis. De exportdaling was veel sterker dan verwacht en wakkerde de zorgen over de wereldwijd afzwakkende economie opnieuw aan.

Beleidsvergadering Fed

De notulen van de laatste beleidsvergadering van Amerikaanse Federal Reserve (Fed) worden woensdag vrijgegeven. Mogelijk dat daarin aanwijzingen zijn te vinden over een nieuwe steunronde van de Fed.

De Griekse premier Samaras deed woensdag via de Duitse media opnieuw een poging om meer tijd te krijgen voor de hervormingen in zijn land. Samaras deed zijn oproep daags voor zijn ontmoetingen met de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel. Merkel liet woensdag echter weten dat die gesprekken niet zullen leiden tot een besluit over Griekenland.

Heineken

In de AEX daalde Heineken 1,1 procent. Volgens analisten vielen de halfjaarcijfers van de bierbrouwer tegen. Ook de verwachting voor het gehele jaar is volgens hen aan de voorzichtige kant.

De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore zette de daling voort door aanhoudende zorgen over het Noorse probleemproject Yme. Het aandeel was met een min van 3,5 procent de sterkste daler. Navigatiebedrijf TomTom, dat de samenwerking met het Amerikaanse Telenav heeft uitgebreid, was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,3 procent.

TNT Express

TNT Express klom 0,4 procent. De Amerikaanse pakketbezorger UPS verlengde de aanmeldingstermijn voor zijn bod op TNT tot 9 november.

In de MidKap stond technologiebedrijf TKH onderaan met een min van ruim 8 procent na teleurstellende halfjaarresultaten. Beleggers waren wel tevreden over de cijfers van bouwbedrijf Heijmans. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 1,4 procent en was daarmee de sterkste stijger in de MidKap.

De euro was 1,2463 dollar waard, tegen 1,2470 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 97,23 dollar per vat en Brentolie klom 0,2 procent.

Gerelateerde artikelen