ANP13 mrt '12 20:39Aangepast op 13 mrt '12 21:25

Hoogste standen in jaren op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen op Wall Street kwamen dinsdag met een eindsprint op de hoogste standen in jaren. Beleggers waren vanaf het begin van de handel goedgemutst dankzij een sterk macrocijferuit Duitsland en toenemende detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten. Later op de dag liet de Federal Reserve weten steeds meer positieve signalen over de Amerikaanse economie te zien.

De Dow-Jonesindex sloot 1,7 procent hoger op 13.177,68 punten, het hoogste slot sinds 31 december 2007. De S&P 500-index en de Nasdaq bereikten de hoogste standen sinds respectievelijk 5 juni 2008 en 15 november 2000. De S&P 500 steeg 1,8 procent tot 1395,96 punten en de Nasdaq won 1,9 procent tot 3039,88 punten.

Volgens de Fed zijn de spanningen op de financiële markten afgenomen en toont de Amerikaanse economie een gematigde groei. Daarnaast is de situatie op de banenmarkt verbeterd. Wel blijft het werkloosheidspercentage hoog. Momenteel zit 8,3 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking zonder werk.

Consumentenbestedingen

Het Duitse onderzoeksbureau ZEW maakte tijdens de Europese beursochtend bekend dat het vertrouwen van institutionele beleggers en analisten in de Duitse economie in maart fors is toegenomen. De vertrouwensindex steeg van 5,4 in februari naar 22,3. Marktvorsers rekenden vooraf op een stijging tot 10,0.

Een uur voor het begin van de handel op Wall Street bleken de detailhandelsverkopen in de VS in februari met 1,1 procent te zijn gestegen op maandbasis. In januari stegen de verkopen met 0,6 procent. Het cijfer over februari duidt erop dat meer Amerikaanse consumenten bereid zijn de knip te trekken. Dat is goed nieuws, omdat de consumentenbestedingen goed zijn voor circa 70 procent van de Amerikaanse economie.

JPMorgan Chase

Banken spanden de kroon met winsten tussen 5,7 en 7 procent voor onder meer Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo. JPMorgan Chase maakte bekend zijn dividend met 10 cent te verhogen tot 0,30 dollar per aandeel. Daarnaast gaat de bank voor 12 miljard dollar eigen aandelen opkopen.

Aluminiumproducent Alcoa behoorde ook tot de uitblinkers in de Dow met een winst van 4,5 procent. Het bedrijf zal als een van de eerste ondernemingen profiteren van een economische herstel, waarbij de vraag naar grondstoffen toeneemt. Daarnaast spon het bedrijf dinsdag garen bij een conflict in de top van concurrent Rusal. Miljardair Viktor Vekselberg, president-commissaris van die met schulden overladen Russischealuminiumgigant, is opgestapt. Rusal is volgens hem in een diepe crisis geraakt door mismanagement, onder meer door de mislukte poging om te fuseren met 's werelds grootste producent van nikkel, Norilsk Nickel.

De euro noteerde 1,3066 dollar in vergelijking met 1,3108 dollar bij het slot van de Europese beurzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen