ANP13 mrt '12 11:46

Geen hoge kosten door ander soort gas

DEN HAAG (AFN) - Consumenten mogen niet op kosten worden gejaagd als Nederlandse gasleveranciers overstappen op gas met een andere samenstelling. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft dat dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Nu nog ontvangen huishoudens in Nederland gas om te koken en het huis te verwarmen met de samenstelling zoals dat in het Groningse Slochteren uit de grond komt. Maar deze voorraad raakt langzaam op. Daarom wordt gekeken naar andere gasbronnen, zoals gas uit het buitenland en gas dat vrijkomt bij verwerking van afval.

Deze alternatieven kennen een andere gassamenstelling, wat mogelijk gevolgen heeft voor sommige gasfornuizen en cv-installaties. In de toekomst gaat het om zogenoemd hoogcalorisch gas, terwijl er nu sprake is van laagcalorisch gas.

Verhagen garandeert dat de huidige gassamenstelling nog minstens 10 jaar hetzelfde blijft en hij kijkt of die periode verlengd kan worden. Verder moeten fabrikanten van cv-ketels en gasfornuizen toestellen op de markt brengen die de nieuwe gassen kunnen verwerken.

Gerelateerde artikelen