ANP26 apr '12 20:43Aangepast op 26 apr '12 21:12

Rutte: fantastisch resultaat

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte betitelt het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie als ,,een fantastisch resultaat''. Hij zei dat donderdag voor het Kamerdebat. Rutte gaf ,,alle complimenten'' aan minister Jan Kees de Jager van Financiën en de vijf fracties.

De premier wees erop dat er al veel klaar lag in het Catshuis, waar de coalitie uiteindelijk vergeefs zeven weken lang met de PVV had onderhandeld. De nu betrokken fracties hadden volgens de premier zelf het initiatief genomen waarna De Jager erop af is gegaan. ,,Hij heeft het fantastisch gedaan.'' Rutte zei dat hij zelf achter de schermen een rol speelde.

Volgens hem hebben dit soort compromissen altijd plussen en minnen, maar is het belangrijkste dat ,de rekening niet wordt doorgeschoven naar toekomstige generaties''.

Hij vond het jammer dat de PvdA niet meedeed met het akkoord want ,,hoe breder de steun hoe beter.'' Maar in het debat moet nog gekeken worden of ze alsnog meegaan, aldus de premier.

,,Henk en Ingrid wordt een forse poot uitgedraaid, op bevel van Brussel. FC Kunduz is FC Knudde.'' Dat zei PVV-leider Geert Wilders donderdagavond in een reactie op het bezuinigingsakkoord dat VVD en CDA sloten met oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie. Deze partijen maakten eerder de missie in de Afghaanse provincie Kunduz mogelijk.

Wilders heeft het akkoord snel gelezen voordat hij het debat inging, maar hij vond het ,,drie keer niks.'' Hij noemde het een slecht pakket, waarvan de rekening komt te liggen bij de AOW'ers. ,,Dat is mooi als je een windmolen bent of een shag rokende milieuactivist. Maar waardeloos als je een hardwerkende burger bent'', zei hij tijdens het debat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen