ANP19 dec '12 07:56

Japanse export daalt opnieuw

TOKIO (AFN/BLOOMBERG) - De Japanse export is in november voor de zesde maand op rij gedaald. Dat maakte het ministerie van Financiën woensdag bekend. De uitvoer nam met 4,1 procent af ten opzichte van november 2011, terwijl de import met 0,8 procent steeg. Daardoor resteerde een tekort op de handelsbalans van 953,4 miljard yen (11,3 miljard euro), het op twee na grootste tekort ooit.

Over de eerste 11 maanden van dit jaar bedraagt het handelstekort 6280 miljard yen, meer dan het dubbele van het record dat in 1980 werd neergezet. Wel overtrof de export naar de Verenigde Staten voor de eerste keer sinds december 2008 de uitvoer naar China. De export naar de VS steeg met 5,3 procent, terwijl naar China 14,5 procent minder werd uitgevoerd. De export naar de Europese Unie namt met 19,9 procent af.

Volgens analisten en economen onderstrepen de cijfers de uitdagingen die premier Shinzo Abe aan moet gaan om de Japanse economie uit het slop te trekken. ,,Abe zou de exporteurs moeten kunnen helpen door met een versoepeling van het monetaire beleid de waarde van de yen te beteugelen. Het zal echter moeilijk zijn om een doeltreffend steunpakket voor de economie op te tuigen gezien de oplopende Japanse schuldenlast'', aldus hoofdeconoom Takuji Okubo van Japan Micro Advisors.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen