ANP25 apr '12 09:15Aangepast op 25 apr '12 09:55

AEX begint met winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is woensdag met winst begonnen. De andere Europese beurzen openden ook licht hoger. Beleggers kregen een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. De stemming bleef voorzichtig in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,6 procent hoger op 306,42 punten. De MidKap-index won 0,1 procent tot 514,23 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,3 en 0,9 procent.

In de AEX werkte TomTom een eerder koersverlies weg en klom 1,1 procent. Het navigatiebedrijf leed in het eerste kwartaal onverwacht een nettoverlies van 2 miljoen euro. Dit kwam door een softwareprobleem in sommige producten. TomTom handhaaft wel de verwachtingen voor 2012. Het bedrijf geeft geen commentaar op een eventuele beursexit.

Dalers

Mediq voerde de dalers aan in de MidKap met een min van 8,9 procent. De kwartaalcijfers van het apothekersbedrijf waren volgens analisten heel teleurstellend. KBC verlaagde ook zijn beleggingsadvies voor Mediq. ASMI verloor 1,6 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie zag zijn kwartaalomzet met 28 procent afnemen.

SNS Reaal was de grootste stijger onder de middelgrote fondsen met een plus van 4,1 procent. De bank en verzekeraar verwacht, op basis van voorlopige cijfers, een nettowinst in het eerste kwartaal van 2012.

Vopak wint

Vopak volgde met een winst van 2,4 procent. Het tankopslagbedrijf heeft zijn resultaten in het eerste kwartaal verbeterd ten opzichte van het voorgaande jaar. Vopak profiteerde naar eigen zeggen van een continu sterke vraag naar opslagcapaciteit door de internationale oliehandel.

Ballast Nedam won ruim 3 procent. Het bouwbedrijf handhaafde in een tussentijds handelsbericht zijn prognoses voor 2012.

Crédit Suisse

Crédit Suisse steeg in Zürich 0,7 procent. De Zwitserse bank Crédit Suisse heeft de winst in het eerste kwartaal flink zien afnemen. Analisten hadden echter een verlies verwacht. In Stockholm werd het Zweedse technologieconcern Electrolux beloond met een koerswinst van 6,6 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

In Frankfurt klom Siemens 1,8 procent ondanks een winstwaarschuwing. Het Duitse technologieconcern kampte in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar met problemen bij zijn divisie die technologie levert voor energienetwerken.

De euro was 1,3215 dollar waard, tegen 1,3205 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 103,82 dollar per vat en Brentolie klom ook 0,3 procent tot 118,46 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen