ANP12 feb '12 22:31Aangepast op 12 feb '12 23:45

The Artist krijgt BAFTA als beste film

EPA
EPA

LONDEN (ANP) - De Franse stomme film The Artist heeft zondag de prijs voor beste film gewonnen bij de uitreiking van de filmprijzen van de BAFTA in Londen.

Regisseur Michel Hazanavicius werd voor dezelfde film onderscheiden als beste regisseur bij de uitreiking van de belangrijkste Britse filmprijzen. Jean Dujardin kreeg de BAFTA als beste acteur voor zijn rol in The Artist, een in het zwart-wit gehouden film die speelt in het Hollywood van de jaren '20 en '30. The Artist werd ook onderscheiden voor onder meer de beste filmmuziek.

De Amerikaanse Meryl Streep kreeg de BAFTA voor beste actrice voor haar rol als Margaret Thatcher in de film The Iron Lady. Streep speelt Thatcher zowel in haar tijd als dominante Britse premier als als demente bejaarde. In Groot-Brittannië is er veel kritiek op dat de film de eerste vrouwelijke premier van het land, ooit beroemd en berucht als IJzeren Dame, toont als oude zieke vrouw.

De British Academy of Film and Television (BAFTA) onderscheidde Streep al in 1981 als beste actrice voor haar rol in The French Lieutenant's Woman. De prijsuitreiking in de prestigieuze Royal Opera House in de Britse hoofdstad zondagavond werd bijgewoond door tal van beroemdheden uit de internationale filmwereld, zoals Brad Pitt, George Clooney, Penélope Cruz en Russell Crowe.

Gerelateerde artikelen