ANP28 dec '12 15:42

Bankiers moeten verplicht eed afleggen

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - ,,Ik beloof dat ik een zorgvuldige afweging zal maken tussen alle belangen die bij de onderneming betrokken zijn, te weten die van de klanten, de aandeelhouders, de werknemers en de samenleving waarin de onderneming opereert.'' Dit en meer moeten bestuurders in de financiële sector vanaf 1 januari beloven om te laten zien dat ze hebben geleerd van de kritiek op bankiers die ontstond in de financiële crisis van 2008.

Tussen 1 januari en 31 december 2013 moet alle bestuurders en toezichthouders de eed afleggen. Daarin beloven ze onder meer ook belangen van de klant centraal te stellen en zich ,,open en toetsbaar'' te gedragen. Later dit jaar komt er duidelijkheid over de wettelijke verplichting om de eed af te leggen voor alle 250.000 werknemers in de sector. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stelde deze verplichting vorige maand uit omdat hij de sancties die staan op overtreding nog wil uitwerken.

Banken en verzekeraar lijken nog geen concrete plannen te hebben om de bestuurders snel een eed te laten afleggen. Dat moet gebeuren in het bijzijn van getuigen en worden vastgelegd.

Rabobank

,,Voor de Rabobank heeft dit wat voeten in de aarde. Wij hebben 139 lokale banken die allemaal een bankvergunning hebben omdat wij een coöperatie zijn. Wij hebben dus heel wat bestuurders en commissarissen'', aldus een woordvoerder. Hij benadrukte dat ,,de eed past in deze tijd'', maar dat er de afgelopen tijd al een stortvloed aan wetten en maatregelen over de banken is heengekomen. ,,De capaciteit die het vergt om aan de regels te voldoen, kan ten koste gaan van de capaciteit die je voor klanten beschikbaar hebt''.

Verzekeraar Aegon zegt ,,zich te houden aan de wet'' en laat weten dat de bestuurders binnen het kalenderjaar 2013 de eed zullen afleggen.

ABN Amro

ABN Amro denkt ,,begin volgend jaar'', de eed af te zullen nemen. Evenals de Rabobank zegt ABN Amro dat de geloftes die in de eed staan, ook deel uitmaken van de bestaande gedragscodes die al bij de bank gelden.

Een van de bedenkers van de code, voormalig journalist en bankenman Hans Ludo van Mierlo, beaamt dit. ,,Banken barsten van de codes. Maar die leefden niet echt.'' Het mooie van deze eed, zegt de hoopvolle Van Mierlo, is dat ,,de tsunami aan wet- en regelgeving het beroep van financiële dienstverleners verandert, maar dat de beroepseed de bankier zelf verandert''.

Bij één club lijkt de eed in ieder geval wel te leven. Adfiz, de branchevereniging voor financiële adviseurs met ruim 1000 leden, organiseert op 10 januari een nieuwjaarsborrel waarop de feestvierders worden uitgenodigd de eed gezamenlijk af te leggen. Na de eerste dagen waarop de Adfiz-leden zich voor de eedaflegging konden opgeven staan er al 200 mensen op de lijst, aldus een woordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen