ANP16 feb '12 09:17Aangepast op 16 feb '12 10:02

AEX opent in mineur

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is de beurs donderdag lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond Griekenland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,7 procent lager op 320,46 punten. De MidKap-index zakte 0,8 procent tot 520,10 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,9 en 1,3 procent.

De stemming werd ook gedrukt door een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's voor een mogelijke verlaging van de kredietwaarderingen van meer dan 100 financiële instellingen wereldwijd, waaronder ING.

Besluit

De voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker liet woensdagavond na telefonisch overleg met de ministers van Financiën weten dat de eurolanden maandag een besluit zullen nemen over de toekenning van het volgende steunpakket aan Griekenland.

Berichten dat de eurolanden de noodhulp aan Griekenland willen uitstellen tot na de verkiezingen in het land zorgde woensdag al voor onrust op de beurzen.

Bedrijfsresultaten

In Amsterdam en Parijs verwerkten de beurzen een stroom aan bedrijfsresultaten. In de AEX voerde uitzender Randstad de dalers aan met een verlies van 5,5 procent na teleurstellende resultaten. Ook de cijfers van verffabrikant AkzoNobel vielen tegen. Het aandeel verloor 1,2 procent. Uitgever Reed Elsevier behoorde daarentegen met een winst van 0,9 procent tot de grootste stijgers na bekendmaking van de jaarcijfers.

In de MidKap was bank en verzekeraar SNS Reaal de grootste daler met een min van 3,2 procent na publicatie van de jaarcijfers. Mediq was de grootste stijger met een winst van ruim 3 procent. De uitbater van apotheken zag de winst in het afgelopen kwartaal met bijna een kwart stijgen. Ook het bedrijfsresultaat en de omzet gingen omhoog.

Renault

In Parijs vielen de resultaten van verzekeraar AXA en de Franse bank Société Générale tegen. De aandelen verloren ruim 3 procent. De jaarcijfers van de Franse IT-dienstverlener Capgemini werden wel positief ontvangen. Het bedrijf liet daarnaast weten optimistisch te zijn over 2012. Beleggers beloonden het aandeel met een koerswinst van meer dan 4 procent.

Renault klom in Parijs met 2,7 procent. De Franse autofabrikant zag de winst in het afgelopen jaar met 39 procent afnemen. Analisten hadden echter gerekend op een nog grotere winstval.

De euro stond onder druk en zakte onder de 1,30 dollar. De eenheidsmunt was 1,2995 dollar waard, tegen 1,3087 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 101,14 dollar per vat en Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 116,59 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen