ANP26 dec '12 07:46Aangepast op 26 dec '12 09:20

Nikkei naar hoogste slot in 9 maanden

TOKIO (ANP) - De beurs in Tokio is woensdag gesloten op de hoogste stand in 9 maanden. Beleggers rekenen erop dat stimuleringsmaatregelen van de nieuwe regering van premier Shinzo Abe de waarde van de yen zullen drukken. Dat is gunstig voor de Japanse export.

Abe werd vlak voor het sluiten van de beurs benoemd tot premier. Valutahandelaren namen alvast een voorschot op het agressieve monetaire beleid dat hij beloofd heeft te zullen voeren om de economie aan te jagen. De yen daalde woensdag tot de laagste stand te opzichte van de dollar in 20 maanden.

Mede daardoor steeg de leidende Nikkei-index 1,5 procent tot 10.230,36 punten, de hoogste slotstand sinds eind maart. Vooral bedrijven die het van de export moeten hebben, waren gewild. Elektronicareus Sony bijvoorbeeld steeg 4 procent en autofabrikant Nissan 2,1 procent.

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul eindigde de Kospi-index woensdag nagenoeg onveranderd. De beurzen in Sydney en Hongkong waren wegens tweede kerstdag gesloten. Ook in Europa hebben handelaren nog een dag vrij. Op Wall Street wordt later op de dag wel weer gehandeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen