ANP27 dec '12 09:58Aangepast op 27 dec '12 10:44

IMF: fiscal cliff heeft dramatische gevolgen

BERLIJN (AFN) - Een akkoord over de Amerikaanse begroting is van groot belang voor de internationale economie. De economische gevolgen van de maatregelen die zonder akkoord in werking treden kunnen zowel binnen als buiten de Verenigde Staten dramatisch uitpakken, waarschuwt IMF-econoom JoséViñals in een donderdag gepubliceerd interview met de Duitse krant Die Welt.

,,Als de Verenigde Staten in de 'fiscal cliff' vallen heeft dat dramatische gevolgen. Voor de VS, voor de wereldeconomie en voor de financiële markten, waar de spanning weer duidelijk toe kan nemen'', stelde Viñals. ,,Het verrassende is dat de markten niet verwachten dat de onderhandelingen mislukken. Daarom is het des te belangrijker dat de politiek ze niet teleurstelt.''

Als Amerikaanse politici de komende dagen geen akkoord sluiten over de aanpak van de Amerikaanse staatsschuld, treedt begin 2013 een reeksbelastingverhogingen en bezuinigingen in werking. Die kunnen volgens veel economen zorgen voor een nieuwe recessie in de VS, die ook in veel andere landen een rem zal zetten op de economische groei.

Depositogarantiestelsel

Viñals, die bij het Internationaal Monetair Fonds verantwoordelijk is voor de onderzoeken naar de financiële sector, gaf verder aan dat de Europese bankenunie die nu wordt opgetuigd moet worden afgemaakt met een Europees depositogarantiestelsel. Daarnaast moet er volgens hem een fonds komen voor de afwikkeling van eventuele faillissementen van Europese banken.

De IMF-econoom juicht het besluit toe om de Europese Centrale Bank (ECB) toezicht te laten op de belangrijkste Europese banken. Nationale toezichthouders moeten echter ook de kleinere banken scherp in de gaten blijven houden, waarschuwt hij. ,,Ook kleine banken kunnen voor een crisis zorgen, zoals we in Spanje hebben gezien met de caja's en in Groot-Brittannië met Northern Rock.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen