ANP3 mei '12 18:52

OPEC werkt aan lagere olieprijs

EPA
EPA

PARIJS (AFN) - De leden van oliekartel OPEC voeren hun productie op om de olieprijs te drukken. Dat heeft de secretaris-generaal van de organisatie van olie-exporterende landen, Abdullah al-Badri, donderdag gezegd op een energiecongres in Parijs.

,,We zijn niet gelukkig met het huidige prijspeil, omdat het de vraag schaadt'', stelde al-Badri. ,,We werken daarom hard aan lagere prijzen.'' Volgens de OPEC-voorman leveren de olie-exporteurs momenteel meer dan hun onderlinge afspraken over de productie voorschrijven, ondanks de afname van de uitvoer van Iran.

De prijs van Brentolie bereikte in maart een voorlopig hoogtepunt van 128 dollar per vat, mede door de vrees voor een daling van het aanbod door een boycot tegen Iran. Donderdag kostte een vat olie ruim 116 dollar.

,,Overdreven'' speculatie

De OPEC mikt op een prijs van 100 dollar per vat. Volgens al-Badri wordt de huidige hogere prijs vooral veroorzaakt door ,,overdreven'' speculatie. ,,Er is geen tekort aan olie in de markt. Producenten kunnen aan de vraag voldoen en dat zal in de rest van 2012 en de nabije toekomst niet anders zijn.''

De 12 leden van de OPEC leveren momenteel ongeveer 32,3 miljoen vaten per dag. Dat zijn ruim 2 miljoen vaten meer dan het productiedoel van het kartel. Iran, dat kampt met steeds strengere sancties uit Europa en de Verenigde Staten, levert volgens het Internationaal Energieagentschap nu dagelijks circa 300.000 vaten minder dan een jaar geleden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen