ANP28 dec '12 12:03Aangepast op 28 dec '12 13:05

'Krimp Spaanse economie houdt aan'

ANP
ANP

MADRID (AFN/AFP/BLOOMBERG) - De Spaanse economie is in de laatste drie maanden van dit jaar verder gekrompen. Dat stelde de Spaanse centrale bank vrijdag in zijn maandelijkse bulletin.

De omvangrijke bezuinigingen in het land zetten een zware rem op de Spaanse economie. Die gaat daardoor voor het zesde achtereenvolgende kwartaal achteruit, aldus de bank. De eerste schatting van de krimp wordt eind januari bekendgemaakt.

De centrale bank wees vrijdag op het zwakke consumentenvertrouwen, de slechte verkoopcijfers van detailhandelaren, gemengde ontwikkelingen in de industrie en de aanhoudende malaise in de bouwsector. De Spaanse regering verwacht dat de economie dit jaar met 1,5 procent krimpt en in 2013 nog eens met 0,5 procent achteruitgaat. De EU en denktank OESO voorspellen voor volgend jaar een aanzienlijk sterkere krimp, van bijna 1,5 procent.

De dalende koopkracht zorgt er onder meer voor dat de import van Spanje stevig daalt. Daardoor boekte het land in oktober een overschot van 865 miljoen euro op de lopende rekening, het overzicht van de betalingen aan en ontvangsten uit het buitenland. Het tekort over de eerste 10 maanden van het jaar slonk tot 14,9 miljard euro, tegen 31,7 miljard euro een jaar eerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen