ANP20 dec '12 11:59

Groen licht voor steun vier Spaanse banken

BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie geeft groen licht voor staatssteun aan nog eens vier Spaanse banken. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Hierdoor is de weg vrij voor de verstrekking van noodkredieten aan Liberbank, Caja3, Banco Mare Nostrum en Banco Ceiss. Volgens Brussel kunnen de voorgestelde herstructureringsplannen ervoor zorgen dat de banken op termijn zonder hulp van de staat verder kunnen. Daarnaast dragen de banken en hun aandeelhouders ook een aanzienlijk deel van de kosten, terwijl de gevolgen voor de concurrentie beperkt zijn.

De steun wordt gefinancierd uit de hulpleningen die Spanje van Europa krijgt. Afgelopen zomer kreeg Spanje maximaal 100 miljard euro toegezegd voor de redding van zijn banken. Begin deze maand vroeg Spanje daarvan 39,5 miljard euro aan. De vier banken krijgen in totaal 1,9 miljard euro aan hulpkredieten. Caja3 kondigde eerder al aan te fuseren met Ibercaja, als de financiële positie van beide banken dit toestaat. De overige drie banken moeten in ruil voor de steun 25 tot 40 pocent krimpen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen