ANP26 mrt '12 13:47

'ECB moet maatregelen tijdig terugdraaien'

TOKIO (AFN) - Het is van het grootste belang dat de Europese Centrale Bank (ECB) de speciale maatregelen die de afgelopen maanden zijn getroffen, op tijd weer terugdraait. Dat zei een bestuurslid van de ECB maandag bij een financiële conferentie in Tokio.

Volgens Benoit Coeuré kan het verruimde monetaire beleid dat de ECB nu voert, op den duur banken de verkeerde impulsen geven. De instellingen zouden geprovoceerd worden om te veel risico's te nemen en te veel schulden te maken. De banken, maar ook bedrijven en regeringen, zouden bovendien niet gestimuleerd worden om hun balansen op orde te krijgen, aldus Coeuré.

De ECB heeft sinds het uitbreken van de schuldencrisis verscheidene maatregelen genomen om het Europese financiële systeem te ondersteunen. Zo koopt de bank staatsobligaties van zwakke eurolanden op, is de rente verlaagd tot het historisch lage niveau van 1 procent en is de financiële ruimte die banken krijgen, sterk vergroot.

Binnen de ECB lijken er enige spanningen te bestaan over het huidige beleid. Zo pleitte de president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, al eerder voor het tijdig afbouwen van de steunoperaties van de ECB. Weidmann liet ook al weten dat het opkopen van staatsobligaties niet helpt. President Mario Draghi van de ECB sprak tegen dat er onenigheid bestaat over de maatregelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen