ANP18 mei '12 07:44Aangepast op 18 mei '12 08:38

'Lagere opening Europese beurzen'

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zullen vrijdag lager openen. Een verlaging van de kredietwaarderingen van Spaanse banken en de aanhoudende onzekerheid over Griekenland zorgen voor een nerveuze stemming. De openingsindicatoren wijzen op verliezen van rond de 1 procent voor de Europese graadmeters.

Kredietbeoordelaar Moody's heeft 16 Spaanse banken een lagere kredietwaardering gegeven. Volgens Moody's zijn de verlagingen het gevolg van de recessie in Spanje en de reeds verlaagde kredietwaardigheid van de Spaanse overheid.

In Amsterdam maakte speciaalchemiebedrijf DSM bekend Ocean Nutrition Canada over te nemen. De overname zal vanaf 2013 bijdragen aan de winst per aandeel. Ocean Nutrition Canada, een leverancier van uit visolie afgeleide vetzuren, heeft een ondernemingswaarde van 540 miljoen Canadese dollar (zo'n 420 miljoen euro).

Facebook

Beleggers kijken ook uit naar de beursgang van Facebook in New York. De aandelen van het Amerikaanse socialenetwerkbedrijf zullen vrijdag bij de beursgang voor 38 euro in de markt worden gezet. Dat levert Facebook zo'n 18,4 miljard dollar op, waarmee het totale bedrijf wordt gewaardeerd op ruim 100 miljard dollar.

In het Verre Oosten gingen de beurzen vrijdag hard onderuit. De negatieve stemming werd veroorzaakt door de bezorgdheid over de Spaanse banken en de onzekere gevolgen van een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. In Tokio sloot de Nikkei 3 procent lager. Japanse exportbedrijven, die veel producten in Europa verkopen, voerden de daling aan.

Strubbelingen

In New York sloten de aandelenbeurzen donderdag voor de vijfde achtereenvolgende dag met verlies. Vooral in de laatste uren gingen de koersen steeds verder omlaag. Beleggers kregen tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie te verwerken. Het nieuws kwam bovenop de toch al slechte stemming als gevolg van de Griekse politieke strubbelingen en de dreigende Spaanse financiële problemen.

De Dow Jones-index eindigde 1,2 procent lager op 12442,49 punten. De S&P 500-index sloot 1,5 procent lager op 1304,86 punten, de laagste stand in vier maanden. Technologiebeurs Nasdaq verloor 2,1 procent tot 2813,69 punten.

Eurozone

Angst en onzekerheid over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone en de gevolgen daarvan op andere zuidelijk landen drukten donderdag ook zwaar op de Europese aandelenbeurzen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,6 procent lager op 290,23 punten. De MidKap-index zakte 1,9 procent tot 472,11 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt schreven verliezen van 1,2 procent.

De euro zakte vrijdag voorbeurs weer onder de 1,27 dollar en was 1,2663 dollar waard, tegen 1,2705 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 92,13 dollar per vat en Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 106,80 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen