ANP9 aug '12 17:52

Amsterdamse beurs sluit hoger

AMSTERDAM (AFN) - De AEX is donderdag duidelijk hoger gesloten, terwijl andere Europese beurzen eindigden rond een vlakke stand. Verzekeraar Aegon, die meevallende kwartaalcijfers publiceerde, voerde de Amsterdamse hoofdindex aan.

De AEX-index sloot 0,8 procent (2,62 punten) hoger op 334,66 punten. De MidKap-index won 0,1 procent (0,44 punt) tot 505,55 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent, terwijl Frankfurt een fractie inleverde. De DAX stond onder druk van een winstwaarschuwing van Commerzbank.

De beurzen kregen een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken, die gemengd werden ontvangen. Een aantal gunstige Amerikaanse macrocijfers duwden de graadmeters in de middaghandel van vlakke standen overwegend in de plus.

Werkloosheidsuitkering

In de Verenigde Staten bleek de afgelopen week het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering onverwachts gedaald en het handelstekort daalde tot het laagste niveau in anderhalf jaar.

De beurzen trokken zich ook op aan de hoop op meer steunmaatregelen in China. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de inflatie in het land vorige maand is gedaald tot het laagste niveau van de afgelopen tweeënhalf jaar. De dalende inflatie geeft de China meer ruimte om de economische groei te stimuleren.

Aegon

In de AEX voerde Aegon de stijgers aan met een winst van 5,6 procent. Hoewel de winst halveerde, waren de cijfers beter dan de markt had verwacht. Topman Alex Wynaendts sprak van goede resultaten, gezien de moeilijke marktomstandigheden.

In de MidKap stond Advanced Metallurgical Group (AMG) onderaan met een koersval van bijna 14 procent. De producent van specialistische metalen waarschuwde dat de groei die eerder werd voorspeld voor de tweede helft van het jaar, niet zal worden gehaald.

Nestlé

Commerzbank verloor in Frankfurt 4,2 procent. De op een na grootste bank van Duitsland verwacht dat de winst in de tweede helft van het jaar onder het niveau van de eerste zes maanden uit zal komen. De bank gaat zijn strategie tegen het licht houden.

In Zürich won Nestlé 2,4 procent. De Zwitserse producent van merken als Nescafé, Maggi, Perrier en KitKat heeft afgelopen halfjaar geprofiteerd van een sterke vraag in opkomende markten en van hogere prijzen.

Adecco

Ook het Zwitserse uitzendconcern Adecco voorziet moeilijke tijden op de Europese arbeidsmarkt. In de Verenigde Staten voorziet het concern daarentegen een verder herstel. Het aandeel zakte 1,3 procent.

De euro was 1,2275 dollar waard, tegen 1,2365 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 93,53 dollar per vat. Brentolie klom 0,3 procent, tot 112,47 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen