ANP1 mei '12 13:10

Jongerius: invloed leden goed voor voorzitter

DEN HAAG (AFN) - Huidige voorzitter Agnes Jongerius van de FNV is blij met de voorstellen van kwartiermakers om de leden meer invloed te geven binnen de vakbeweging. Jongerius zei dinsdag te verwachten dat door meer ledendemocratie, zoals een ledenparlement en een direct gekozen vakbondsvoorman of -voorvrouw, een toekomstig voorzitter kan werken met ,,helderder mandaten'' van de achterban.

Tot de oprichting van een nieuwe vakbeweging is besloten, nadat de FNV door interne onenigheid over het pensioenakkoord in een crisis raakte. Jongerius stemde in met het akkoord met werkgevers en het kabinet over een hogere pensioenleeftijd en dat stuitte op verzet bij de twee grootste aangesloten bonden: Bondgenoten en de Abvakabo.

Als hoofdpersoon in het conflict over het pensioenakkoord is Jongerius zelf niet beschikbaar om de nieuwe vakbeweging te leiden. Maar ze blijft voorlopig wel aan, omdat ,,de winkel wel gewoon open'' moet blijven bij deFNV tijdens de hervormingen en ,,ik graag wil helpen de vernieuwing een duw in de goede richting te geven''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen