ANP10 mei '12 10:53Aangepast op 10 mei '12 13:19

Kleine groei in omzet ziekenhuizen

UTRECHT (ANP) - De omzet van ziekenhuizen is in 2011 met bijna 2 procent gegroeid ten opzichte van 2010, een mager resultaat in vergelijking met voorgaande jaren. Ook het aantal opnames en behandelingen steeg iets minder dan gebruikelijk. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag en een enquête van koepelorganisatie NVZ, de vereniging van ziekenhuizen.

In 2011 hebben meer mensen het ziekenhuis bezocht. Zo werden er 2,9 procent meer mensen opgenomen en het aantal eerste bezoeken aan poliklinieken nam met 2,6 procent toe. Het aantal dagbehandelingen steeg met 7,9 procent. Voorgaande jaren waren de procentuele stijgingen groter.

Bovendien liggen mensen minder lang in het ziekenhuis. Iets meer dan de helft van de patiënten mag dezelfde dag alweer naar huis vertrekken. Het gemiddelde verblijf van iemand in het ziekenhuis duurt 5,1 dagen. In 2010 was dat nog 5,3 dagen.

Rode cijfers

De financiële resultaten van de ziekenhuizen zijn, net als de omzet, iets gedaald. Het aantal verliesgevende ziekenhuizen is echter gelijkgebleven: 1 op de 14 ziet rode cijfers onder de streep.

Ziekenhuizen hebben in 2011 nauwelijks extra personeel aangenomen, zo blijkt. Het aantal arbeidsplaatsen is maar met een half procent gegroeid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen