ANP3 sep '12 15:36

Overheden slaan alarm over bankieren bij Rijk

DEN HAAG (AFN) - De provincies, gemeenten en waterschappen hebben in een brandbrief aan de lijsttrekkers gevraagd het verplichte 'schatkistbankieren' niet in te voeren. Dat verplicht lagere overheden om financiële overschotten te stallen bij het Rijk in plaats van bij een normale bank. Dat levert alleen al in 2013 135 miljoen euro minder rente-inkomsten op, schatten ze.

De overheden worden bovendien geconfronteerd met het wetsvoorstel Houdbare Overheidsfinanciën, waarin staat dat ze jaarlijks een maximum percentage van hun vermogen mogen gebruiken voor investeringen. In 2013 zou de Nederlandse economie voor 900 miljoen euro aan investeringen mislopen. Dat bedrag zou daarna oplopen tot miljarden per jaar.

,,Dit is slechts een cosmetische ingreep'', zegt Johan Remkes, commissaris van de koningin in Noord-Holland en voorzitter van het Interprovinciaal Overleg. ,,Doordat overschotten worden aangehouden bij het Rijk lijkt er meer geld in de schatkist te zitten. Statistisch daalt de overheidsschuld dan, met 1 procent, maar de feitelijke omvang van de schulden niet. Ondertussen lopen de decentrale overheden wel rendement mis.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen