ANP22 nov '12 08:43

'Beursplan voor krediet mkb-bedrijven'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs werkt met grote partijen in de financiële sector aan een plan om meer krediet beschikbaar te stellen voor mkb-bedrijven. Dat hebben de initiatiefnemers tegen het Financieele Dagblad gezegd.

Via een speciaal beleggingsfonds moeten institutionele beleggers als pensioenfondsen geld aan grotere mkb-bedrijven kunnen lenen. Beursbedrijf Euronext Amsterdam overlegt nu onder meer met de drie grootste Nederlandse banken, pensioenuitvoerder MN en vermogensbeheerder Robeco over een mogelijkheid om mkb-leningen te bundelen.

In het plan van Euronext behouden banken een belangrijke rol in de kredietverschaffing. Zij blijven kredietaanvragen van het mkb beoordelen, maar verstrekken niet meer de hele lening. Een deel wordt in de vorm van obligaties genoteerd aan Alternext, het mkb-platform van Euronext. Deze obligaties moeten dan worden gekocht door een nog op te richten beleggingsfonds.

Een woordvoerder van ABN Amro laat aan het Financieele Dagblad weten dat de bank momenteel nog de haalbaarheid van het plan onderzoekt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen