ANP5 sep '12 05:24

Duitsland herdenkt olympisch bloedbad 1972

BERLIJN (ANP) - Duitsland herdenkt woensdag dat 40 jaar geleden elf Israëliërs werden gedood tijdens de Olympische Spelen in München. De bijeenkomst wordt gehouden op de legerbasis Fürstenfeldbruck even buiten de stad waar de gegijzelden omkwamen bij een reddingspoging. Hoogtepunt is een oecumenische dienst in de aanwezigheid van een rabbijn.

Onder de aanwezigen zijn zeven Israëlische overlevenden van het drama, tientallen nabestaanden van de slachtoffers en circa vijfhonderd politieke en sportfunctionarissen, onder wie de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich. In de deelstaat Beieren gaan de vlaggen halfstok.

Op 5 september 1972 drongen acht Palestijnse terroristen het Israëlische onderkomen in het olympisch dorp binnen. Ze schoten twee sporters dood en namen negen leden van de ploeg in gijzeling. De Palestijnen eisten de vrijlating van 200 Palestijnse gevangen in Israëlische cellen en wilden een vliegtuig. Bij de reddingsactie door speciale eenheden op de luchthaven kwamen de negen gijzelaars, een agent en vijf terroristen om het leven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen