ANP16 mrt '12 17:38Aangepast op 16 mrt '12 18:15

EDF ziet af van gasopslag Pieterburen

PARIJS (AFN) - Het Franse energieconcern EDF stopt met zijn onderzoek naar de haalbaarheid van ondergrondse gasopslag in Pieterburen. De omstreden proefboringen die het daarvoor wilde uitvoeren, gaan dan ook niet door. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

EDF wilde de mogelijkheid onderzoeken om een gasvoorraad op te slaan in ondergrondse zoutkoepels die ontstaan bij zoutwinning. De proefboringen waren bedoeld om na te gaan of de zoutlaag in de grond onder de Noord-Groningse plaats geschikt is voor zo'n ondergrondse opslagplaats.

Het ministerie van Economische Zaken gaf EDF in november 2010 een vergunning voor de proefboringen. De gemeente De Marne, waar Pieterburen onder valt, en de bewoners van het dorp verzetten zich daar echter fel tegen. Zij vrezen dat de bovengrondse installaties die nodig zijn voor zo'n gasopslag het landschap aantasten.

Inmiddels heeft EDF andere maatregelen getroffen om in zijn behoefte aan gasopslag in Europa te voorzien. Het heeft daarvoor eind vorig jaar langdurige contracten getekend met een of meer exploitanten van opslagplaatsen die zijn aangesloten op het Nederlandse transportnetwerk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen